Sponsorluk karşılıklı kazanç ilkesine dayanır ve sponsorluk uygulamasında sponsorluklardan etkilenen taraflar da düşünülmelidir. Projenize sponsor arıyorsanız, sıklıkla sponsor olan kurumları listelemeli ve doğru zamanda doğru proje ile onlara ulaşmalısınız.
Sponsorluk veren firmaların dikkat ettiği şeyler
Sponsor Olan Firmalar Nelere Dikkat Eder?
Türkiye’de pek çok firma sponsorluk yapmaktadır. Bazı firmalar online form üzerinden başvuru alırken bazıları mail ortamında, bazıları sponsorluk dosyasının teslimi ile bazıları ilgili kişiyle görüşerek ve bazıları da Anasponsor gibi sponsor aracılığını profesyonel olarak yapan kurumlara bırakarak gerçekleştirir. Sizlere yardımcı olmak adına sponsor aradığınız proje için, kurumların ilgilendikleri detayları paylaşıyoruz.
1. Nokta – Zaman Kıymetlidir!
Kurumlar, yıl içerisinde gerçekleştirecekleri sponsorlukları ve sponsorluk bütçelerini yılın 1. ve 4. çeyreğinde belirlerler. Yani Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayları sponsorluk başvurusu için en etkili tarihlerdir. Bu tarihler kurumların yapılarına göre değişkenlik gösterebilir. Global bir kurum yeni yıla geçmeden tüm kararları alırken, patron şirketleri yeni yıl ile birlikte bu kararları alabilir. Sonuç ne olursa olsun, etkili bir sponsorluk için yılın 1. ve 4. çeyreğinde başvurmak her zaman daha iyidir.
2. Nokta – Sizin İstekleriniz Önemli Değildir!
Sponsor olan kurumlar, sizin istekleriniz ile ilgilenmek yerine kendilerine neler sunduklarınız ile ilgilenirler.
– Sponsorluk karşılığında kuruma neler sunuyorsunuz?
– Ne gibi katma değeriniz var?
– Kurum için neler yapabilirsiniz?
Sponsorluk görüşmelerinde kendi ihtiyaçlarınızdan değil, kurumların ilgileneceği konulardan bahsetmeniz gerekir.
3. Nokta – Hedef Kitle ile Uyuşum
Kurumların sponsor olma kararını verirken belki de en çok dikkat ettikleri şey, projenin/etkinliğin hedef kitlesidir. Etkinlik sahibi olarak sizler, kurum için kimlere ulaşabiliyorsunuz? Kurumların, hedef kitleleri ile eşleşen bir etkinliğe sponsor olmaları çok daha kolaydır.
Hedef kitlenin; yaş, cinsiyet, gelir durumu gibi başlıklarla kurumlara sunulması sponsorluk için artı bir değerdir. Bu sayede kurumlar kime ne kadar yatırım yapacaklarını belirleyebilir ve sponsor olma kararı alabilirler.
4. Nokta – Sponsorluk Bütçesi
Sponsor olan kurumların dikkat ettikleri bir diğer şey, onlardan istediğiniz sponsorluk bedelidir. Genellikle sponsorluk bütçeleri kısıtlıdır. Aynı bütçe ile daha fazla etkinliğe sponsor olmak isteyen kurumlar, sizinkiyle eşdeğer bir proje daha uygun maliyetli ise onu tercih edebilirler. Kurumların sponsorluk bedeli dışında, operasyon ve zaman maliyetleri de olduğundan en doğru projeye en uygun maliyetle sponsor olmak isterler.
Daha pek çok kural var!
Arzu ederseniz siz bu sponsorluk işlerini bizim gibi profesyonellere bırakın 🙂
Aşağıdaki butona tıklayarak, nasıl sponsor bulunacağını ve
Anasponsor olarak bizim size bu konuda nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenebilirsiniz.